Blog

Kategorie

Stabilność tlenowa paszy – dlaczego jest ważna?

Stabilność tlenowa paszy – dlaczego jest ważna?

W okresie letnim wielu hodowców bydła zmaga się z problemem psującej się paszy. Głównym winowajcą jest niska stabilność tlenowa TMR-u (Total Mixed Ration) – czyli odporność paszy na procesy fermentacyjne i rozkładowe po kontakcie z tlenem. Zbyt szybkie zagrzewanie się...

Komórki somatyczne w mleku krowim. Jak się pozbyć?

Komórki somatyczne w mleku krowim. Jak się pozbyć?

Komórki somatyczne w mleku są istotnym wskaźnikiem zdrowotnym krów oraz jakości mleka. Ich nadmierna ilość może świadczyć o stanach zapalnych wymienia, pogarszając przy tym parametry surowca. Jak skutecznie ograniczyć liczbę komórek somatycznych i poprawić jakość...

Ketoza u Krów: Dlaczego Powstaje i Jak Można Jej Zapobiec?

Ketoza u Krów: Dlaczego Powstaje i Jak Można Jej Zapobiec?

Ketoza to jedna z najniebezpieczniejszych chorób, która prowadzi do znacznego spadku kondycji krów, a co za tym idzie - obniżenia produkcyjności. Warto znać jej charakterystyczne objawy i wiedzieć, jak zapobiegać oraz co robić, kiedy już wystąpi. Zdrowe zwierzęta to...

Ketoza u Krów Mlecznych: Praktyczny Poradnik dla Hodowców

Ketoza u Krów Mlecznych: Praktyczny Poradnik dla Hodowców

Ketoza to jedna z najczęściej występujących chorób metabolicznych u krów mlecznych. Może znacząco obniżyć ich wydajność i zdolność reprodukcyjną. Wczesne rozpoznanie objawów oraz właściwe postępowanie jest bardzo ważne. Jakie są przyczyny, objawy i metody leczenia...